WooC: Variabele producten aanmaken

Deze keer behandelen we het instellen van variabele producten in WooCommerce.
Het kan voorkomen dat je een product aan je webshop wilt toevoegen die leverbaar is in verschillende kleuren of maten. Denk bijvoorbeeld aan kleding of sportartikelen. Als webshop eigenaar wil je niet voor elke eigenschap (maat / kleur) een apart product aanmaken. Hiervoor heeft Woocommerce de mogelijkheid ingebouwd om een variabel product aan te maken. Het juist configureren van een variabel product kan in het begin lastig zijn maar het levert op den duur veel tijdwinst op. Ook voor de zoekmachines en klanten op je website is het beter en een stuk overzichtelijker om producten met verschillende eigenschappen op 1 pagina te zetten. In de handleiding gaan we stap voor stap een variabel product aanmaken

Stap 1: Inloggen WordPress

Zorg dat je ingelogd bent in je WordPress website.

Stap 2: variabel product aanmaken & Eigenschappen definiëren

Om te beginnen gaan we een variabel product aanmaken.

• Navigeer in het linker menu naar producten
  • Klik op Product toevoegen

In dit voorbeeld gaan we een shirt met verschillende maten aanmaken.

• Vul de titel en de omschrijving in van het product
  • Scroll naar onder en selecteer bij het kopje productgegevens Simpel product en wijzig deze naar Variabel product

We gaan nu de eigenschappen van het product definiëren.

• Selecteer eigenschappen in het menu van productgegevens
  • Vul de naam in van de eigenschap, bijvoorbeeld “kledingmaten”
  • Onder het kopje waarden vul je de verschillende kledingmaten in gescheiden met een sluisteken | . Bijvoorbeeld: L | XL | XXL
  • Vink de optie gebruik voor variaties en Toon op de productenpagina aan
  • Klik op eigenschappen opslaan
  • Sla je product op
Variabel product aanmaken & eigenschappen definiërenVariabel product aanmaken & eigenschappen definiëren

Stap 3: variabelen opzetten

Nu de eigenschappen zijn gedefinieerd kunnen we verschillende variaties op gaan zetten.

• Klik in het linker menu van productgegevens op variaties
  • Klik rechts op koppel alle variaties
  • Klik op OK

Alle mogelijke variaties zijn nu aangemaakt. ?Vul hier de voor jouw benodigde gegevens in zoals SKU-nummer, prijs, promotieprijs, btw klasse etc. In dit voorbeeld vullen we alleen de prijs in.

Variabelen opzettenVariabelen opzetten

Nu je alle variaties hebt opgezet sla je het product nogmaals op.

• Klik op de blauw knop bijwerken

Gelukt! Wanneer je nu op je product pagina kijkt zal je zien dat elke maat een andere prijs heeft meegekregen.

Extra: meerdere eigenschappen en variaties koppelen

Het kan voorkomen dat je product meerdere eigenschappen heeft. Stel je groene t-shirt is alleen beschikbaar in de maat XL. Je maakt dan bij eigenschappen de verschillende kleuren aan, vervolgens kun je bij variaties de verschillende eigenschappen aangeven.

Meerdere eigenschappen en variaties koppelenMeerdere eigenschappen en variaties koppelen

Met de knop “koppel alle variaties” maakt Woocommerce alle mogelijk variaties voor je producten gelijk voor je aan.