WooC handleiding 1; categorieën & simpele producten toevoegen

Deze keer behandelen we het toevoegen van eenvoudige/simpele producten in het E-Commerce platform WooCommerce.

Stap 1: Inloggen WordPress

Zorg dat u bent ingelogd op uw website.

Stap 2: Naar producten-overzicht

Wanneer u bent ingelogd, navigeren we naar de producten binnen WooCommerce. WooCommerce heeft standaard twee knoppen in het menu, namelijk WooCommerce en Producten.

• - Klik in het linker menu op Producten

Wanneer u op producten heeft geklikt ziet u de volgende mogelijkheden.

• - Producten
  • - Producten toevoegen
  • - Categorieën
  • - Tags
  • - Verzendklassen
  • - Eigenschappen

Naast het toevoegen van producten is het belangrijk dat deze producten onderverdeeld worden in categorieën.

Stap 3: Bouw je categoriestructuur op

Voordat je gaat beginnen met het toevoegen van je eerste product maak je categorieën aan.
Dit doe je via het WooCommerce menu -> Categorieën. Hier voeg je links boven een nieuwe categorie toe.

• Naam: vul de naam van de categorie in
  • Slug: dit is het laatste deel van de URL. Dus bijvoorbeeld mijnshop.nl/categorie/shirts/ (als je niks invult gaat het automatisch gebaseerd op de naam). Dit is belangrijk voor SEO.
  • Bij Hoofd kun je een hoofdcategorie selecteren. Zo wordt de nieuwe categorie een subcategorie van een al bestaande bovenliggende categorie. Denk aan hoofdcategorie "Kleding" met subcategorie "Shirts" en nog een niveau lager "Mannen".
  • Voeg eventueel een omschrijving toe. Het hangt af van je template of deze standaard zichtbaar is.
  • Voeg eventueel een afbeelding toe. Deze zie je op categorie overzicht pagina's.
  • Klik op "nieuwe productcategorie toevoegen" om op te slaan!
  • Ga eventueel verder met de volgende categorie.

Stap 4: Het toevoegen van producten

Allereerst gaan we een product toevoegen aan WooCommerce. Klik in het menu op Product toevoegen. U ziet nu de verschillende opties verschijnen.

Stap 5 Productgegevens invoeren

• - Voer een productnaam in
  • - Voer een uitgebreide omschrijving in van uw product

Stap 6 Voer de productgegevens in

In deze stap gaan we de productgegevens bepalen voor het product.

WooCommerce biedt de mogelijkheid om verschillende soorten producten toe te voegen.

Hierbij heeft u de keuze uit een:

• - Simpel product
  • - Gegroepeerd product
  • - Extern product
  • - Variabel product

In deze handleiding gaan we in op het toevoegen van een simpel product.

Naast dat u een fysiek product kunt verkopen, zijn er ook mogelijkheden om een virtueel of downloadbaar product te verkopen.

Bij een virtueel product kunt u bijvoorbeeld denken aan digitale tickets die uitgeprint kunnen worden door de klant. Een downloadbaar product zou bijvoorbeeld een E-book kunnen zijn die uw klanten kunnen downloaden na een succesvolle betaling.

Wanneer u een virtueel of downloadbaar product wilt verkopen klikt u deze optie aan. Wilt u gewoon een fysiek product verkopen? Vink dan geen van deze beide opties aan.

De productgegevens zijn onderverdeeld in de volgende zes tabjes:

• - Algemeen
  • - Voorraad
  • - Verzending
  • - Gerelateerde producten
  • - Eigenschappen
  • - Geavanceerd

Algemeen

Onder het tabje algemeen vindt u drie opties SKU, Normale prijs en Promotieprijs. SKU Nummer. SKU staat voor Stock Keeping Unit, dit is een unieke voorraad code zodat u bij kunt houden wat  verkocht is. De SKU is meestal een reeks van letters en cijfers.  De SKU naam moet uniek zijn!

Normale en promotie prijs. De normale prijs spreekt voor zich, wanneer  uw product is afgeprijsd kunt u een promotieprijs invullen. Wanneer u een promotieprijs toevoegt kunt u de normale prijs laten staan zodat er zichtbaar is hoeveel euro korting er op het product zit

Voorraad

Heeft u uw product (beperkt) op voorraad? Dan kunt u gebruik maken van voorraadbeheer.

Voorraad beheren Wilt u gebruik maken van voorraad beheer? Vink dan de optie Voorraadbeheer activeren aan.

Aantal op voorraad Wanneer u de optie voorraadbeheer activeren heeft aangeklikt krijgt u de mogelijkheid om een "aantal" in vullen. Vul hier het aantal in wat u van uw product op voorraad heeft.

Voorraadstatus Bij deze optie kunt u aangegeven of uw product op voorraad of uitverkocht is.

Backorders toestaan  Wanneer een bestelling in backorder staat dan betekend dit dat het product niet op voorraad is in de winkel of bij de leverancier. Wanneer u uw product niet op voorraad heeft maar over een langere tijd wel kunt leveren aan uw klant kunt u backorders toestaan. Ook heeft u daarbij de optie om backorders toe te staan en de klant daarbij per mail te informeren.

Individueel verkocht U kunt deze optie inschakelen als het product maar één keer per bestelling gekocht mag worden.

Daarnaast zijn er nog een drietal tabjes Gerelateerde producten, Eigenschappen en Geavanceerd.

Stap 7 Voer een korte productomschrijving in

Helemaal onderaan de pagina kunt u een korte productomschrijving invullen. De korte productomschrijving verschijnt normaal gesproken naast de product afbeeldingen. De normale omschrijving zal worden toegevoegd aan de Product omschrijving tab.

• Vul een korte product omschrijving in

Stap 8 Productafbeeldingen toevoegen

Per product kunt u meerdere afbeeldingen toevoegen.

Stap 9 Uitgelichte afbeelding instellen

De uitgelichte afbeelding is de hoofdafbeelding van uw product. Deze afbeelding wordt weergegeven in het product overzicht van uw webshop. Het instellen van een uitgelichte afbeelding gaat op dezelfde manier als het toevoegen van een afbeelding.

Stap 10 Producttags toevoegen

U kunt per product “producttags” toevoegen. Deze producttags zijn trefwoorden die te maken hebben met uw product. Door producttags toe te voegen kunt u producten beter organiseren en wordt het zoeken op de site eenvoudiger gemaakt voor de bezoeker. De tags worden weergegeven op de productpagina. Wanneer een bezoeker klik top één van de tags zullen alle producten met die specifieke tag worden weergegeven op nieuwe pagina. Ook worden product tags gelezen door zoekmachines.

Bijvoorbeeld voor een iPhone telefoon, kunnen de volgende tags worden gebruikt: mobiele telefoon, iPhone, Apple, 4-S, Wifi, 3G, GPS.

• Voer meerdere product tags in en scheid deze met een komma zoals bovenstaande voorbeeld

Stap 11 Productcategorieën selecteren

Aan de rechterzijde ziet u verschillende productcategorieën waar u uw product in kan plaatsen.

• Selecteer de productcategorie waar u uw product in wilt plaatsen (of maak een nieuwe aan)

Stap 12 Het product publiceren

De zichtbaarheid kan op de volgende manieren worden weergegeven:

Catalogus & zoeken Het product is bij deze optie overal zichtbaar in de webshop

Catalogus Het product is zichtbaar in het overzicht van de webshop maar niet in de zoekresultaten.

Zoeken Het product is alleen zichtbaar wanneer er op gezocht wordt via het zoekformulier.

Verborgen Het product wordt alleen weergegeven op de specifieke product pagina.

Uitgelicht product Wanneer u een product wilt uitlichten in uw webshop vinkt u de optie Uitgelicht product aan. Wanneer u tevreden bent over de product informatie en alle instellingen kunt u het product publiceren.

• Klik op de blauwe knop Publiceren om uw product in de webshop te plaatsen

Gefeliciteerd, uw eerste product is gepubliceerd in uw webshop