Hoe maak je een artikel aan met variaties met uniek SKU met voorraadbeheer in Virtuemart 2/3?

Afhankelijk van je versie kunnen benamingen en functies net iets anders zijn, maar globaal is het hetzelfde.
De screenshots zier zijn uit Virtuemart 3.0.18 (meest recente begin december 2016)

Open Virtuemart via Componenten >> Virtuemart. Ga vervolgens naar Artikelen >> Speciale velden in het menu aan de linkerkant. Klik daarna op de oranje knop "Nieuw" rechtsboven in het scherm.

Maak een nieuw speciaal veld aan, net zoals in de printscreen hieronder. In dit geval willen we een product aanmaken met meerdere verpakkingsgewichten en kleuren/stijlen. Kies als soort veld "Algemene variant subartikel".

Opslaan.  En dan krijg je nog een paar extra optie, selecteer als volgt in het screenshot:

Laten we aannemen dat we 4 varianten willen aanmaken van het artikel "shirt fox": Medium White, Medium Black, Large White en Large Black. Slechts van 2 van de varianten hebben we daadwerkelijk voorraad: 75 stuks van Medium White en 25 stuks van Large Black. In totaal hebben we dus 100 stuks in voorraad van dit artikel.

Eerst maken we het hoofdartikel aan, gebruik hiervoor de prijs van het goedkoopste artikel. In dit geval is dat de variant van Medium White. Ga hiervoor naar Artikelen en klik op de knop "Nieuw". De velden die je invult voor dit hoofdartikel (per tab) zijn:

• Artikelinformatie: unieke code artikel, artikelnaam, categorieën, uiteindelijke prijs
  • Artikelomschrijving: korte omschrijving, lange omschrijving
  • Artikelstatus: de totale voorraad van het artikel. In dit geval dus 100.
  • Artikel maten en gewichten: artikelgewicht, in dit geval 0.200 kilogram (optioneel)
  • Artikelafbeeldingen: minimaal 1 goede afbeelding van het artikel

Klik daarna linksboven op de knop "Opslaan" om het nieuwe hoofdartikel op te slaan.

Vervolgens gaan we terug naar de eerste tab van het hoofdartikel "Artikelinformatie". Helemaal onderaan deze pagina voegen we 4 subartikelen toe middels deze knop:

Klik 4 keer snel achter elkaar (of zo vaak als in jouw geval nodig is) op deze knop, zo worden er direct een aantal subproducten aangemaakt. De naamgeving, voorraad, etc van de subartikelen passen we aan bij de individuele subartikelen.
Klik vervolgens op "Opslaan en sluiten". Hiermee keren we terug naar de Artikellijst die er nu als volgt uitziet:

Klik op de naam van een subartikel en pas de volgende zaken aan zodat ze kloppen met de variant die je bewerkt:

• Artikelinformatie: unieke code artikel, artikel alias
    NB: de prijs van de subartikelen passen we later aan in het hoofdartikel
  • Artikelstatus: de voorraad van het subartikel
  • Artikel maten en gewichten: artikelgewicht
  • Artikelafbeeldingen: Kies de juiste afbeelding passend bij de stijl, of gebruik de hoofdafbeelding.

Herhaal dit voor de overige subartikelen.

Zorg ervoor dat de totale voorraad van alle subartikelen overeenkomt met de voorraad die u eerder bij het hoofdartikel hebt ingevoerd.

Open vervolgens het hoofdartikel weer en ga naar de tab Artikelomschrijving, scroll naar de subartikelen onderaan de pagina. Hier zult u zien dat deze zijn aangepast door uw bewerkingen van de subartikelen. Pas eventueel de weergave volgorde van de subartikelen aan door ze te nummeren.

Ga daarna naar de tab "Speciale velden". Bij "soort veld" kiest u het speciale veld "gewicht" dat we eerder hebben aangemaakt. Klik daarna bovenaan de pagina op "Opslaan".